Se alla

Strömstad behöver en saneringsplan

Söndag 1 december 2024

Strömstads kommun behöver ta fram en handlingsplan för sanering av förorenad mark. Uppmärksamheten kring PFAS ökade kraftigt förra året, när Högsta domstolen slog fast att Ronneby kommuns vattenbolag var ansvarigt för att ersätta boende i Kallinge som drabbats av höga PFAS-halter i dricksvattnet. Utöver det har Naturskyddsföreningens nyligen presenterade undersökning av kranvatten på 63 platser i Sverige visat att 8 av 10 vattentäkter är förorenade med PFAS. Strömstad finns med bland dessa.

PFAS är en bred grupp kemikalier. Gruppen omfattar över 10 000 olika ämnen som bland annat används i funktionskläder, brandsläcknings-skum, förpackningar och kosmetika. De stora mängder PFAS som redan finns i omlopp behöver hindras från att spridas vidare och man bör utreda saneringsbehov i Strömstad.

I maj 2024 antog kommunstyrelsen ”Åtgärdsprogram för miljömålen – Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland 2022–2025” via ett brev från Landshövdingen där man ställde sig bakom bland annat att minska spridningen av PFAS och att genomföra kommunal handlingsplan för förorenade områden.

Vi vet att Canning är i behov av sanering. En tidigare beräkning från 2019 visar att kostnaden för rivning av kajen, sanering och grus skulle landa på 15,6 miljoner kronor. Vi vet att när man sanerade gamla skjutbanan så blev det dyrare än väntat. Vi vet att det finns ett saneringsbehov på gamla tippen bredvid Bojarskolan.

Finns det ett större saneringsbehov? Enligt lag ska alla kommuner ha en handlingsplan för förorenad mark. Strömstad har ingen. Vi har en målsättning om att vara en hållbar kommun, därför vill Liberalerna att kommunen upprättar en handlingsplan gällande sanering av förorenad mark samt ger miljö- och byggnämnden uppdraget att ta fram en sådan handlingsplan.